EXPLORERS KANOËN OP DE WILDSTE RIVIEREN

Explorers zijn jongeren van 15 tot en met 18 jaar. Zij bedenken hun eigen programma’s en gaan tijdens kampen naar het buitenland. Ze regelen alles zelf, met meerderjarige begeleiding die actief meedoet in het programma en helpt als een plan dreigt te stranden.

VERDER LEZEN

Opzet

De explorers komen elke vrijdagavond bijeen van 20.00 tot 22.00 uur. Dit wordt een opkomst genoemd. Na het activiteitenprogramma wordt er meestal nog een tijdje nagezeten in het eigen lokaal. De explorers verzorgen zelf hun progamma en worden begeleid door de begeleiding. Aan het begin van het jaar wordt er door de explorers een bestuur gekozen, welke bestaat uit een voorzitter, penningmeester, secetaris en hoofd horeca.

Programma van de Explorers

De explorers maken aan het begin van elk jaar een planning en verzorgen de opkomsten in groepjes. Deze groepjes van drie personen, organiseren de opkomst van het begin tot het einde. De explorers zij dus helemaal vrij om te doen wat ze zelf willen. Zo wordt er gevoetbald, hikes gelopen, droppings gedaan en veel meer. Er zijn ook minder actieve opkomsten, zoals filmavonden. Alles is mogelijk!

Begeleiding

Scouting de Jutters is áltijd op zoek naar jonge, enthousiaste vrijwilligers om onze leidingteams te versterken. Heb je interesse? Kom dan een keer langs en ervaar zelf of het iets voor jou is (neem wel van tevoren even contact op met de groepsbegeleiding of speltakleiding).

Explorers regelen de meeste dingen zelf: ze draaien hun eigen opkomsten en organiseren zelf hun kampen. Ze kiezen zelf een bestuur en beheren de financiën van de speltak. Wanneer de explorers er niet uitkomen, dan is er altijd begeleiding aanwezig om bij te springen en de boel in goede banen te leiden. De begeleiding doet actief mee in het door de explorers opgestelde programma en helpt als een plan dreigt te stranden. Alle begeleiding is 22 jaar of ouder. Daarnaast is de begeleiding erkent door Scouting Nederland, door het volgen van de start- en programmatraining, kamptraining en een EHBO-cursus.

Kampen en Activiteiten

De explorers gaan meermalen per jaar op kamp. Een kleine greep uit de jaarlijks terugkerende kampen zijn het Noordelijk Pinksterkamp (NPK), explorerkampjes georganiseerd door de Scouting Regio Groningen of andere scoutinggroepen en het zomerkamp. Tijdens het NPK komen ca. 3.500 scouts uit de drie noordelijke provincies samen en dit is vaak wel een hoogtepunt uit het jaar. De explorers doen daar erg hun best en vallen we vaak in de prijzen voor wat betreft thema en kampeervaardigheid. Het zomerkamp wordt door de explorers zelf georganiseerd, waarbij de hele groep deelneemt. Een aantal landen die in de afgelopen jaren bezocht zijn: Luxemburg, Duitsland, Tsjechië en Polen.

Een ander hoogtepunt in het jaar is het Explofeest, wat door de explorers van Scouting de Jutters zelf georganiseerd wordt. Hier wordt weken aan gewerkt en er is jaarlijks een ander thema. Alle scoutinggroepen uit de regio worden uitgenodigd en het feest is onderhand een alom bekend fenomeen geworden.