SCOUTS BOUWEN HUN EIGEN KEUKENS EN KOKEN OP HOUTVUUR

Scouts zijn jongens en meiden van 11 tot 15 jaar, te herkennen aan hun kaki kleur blouse. De scouts komen bij elkaar elke zaterdag van 10:00 tot 12:30.

VERDER LEZEN

Thema

Scouts zijn 11 tot 15 jaar oud en spelen niet meer in een overkoepelend thema, zoals bij de bevers (5-7 jr.) of de welpen (7-11 jr.) wel het geval is. Wel wordt er vaak gewerkt met thematische onderwerpen tijdens de wekelijkse opkomsten (zie Programma). Ook tijdens kampen wordt er doorgaans gebruik gemaakt van een thema. Er zijn tal van manieren om een uitdagend programma te bieden aan deze leeftijdsgroep.

Programma van de Scouts

Elke week komen de scouts bijeen. Dat noemen we een opkomst. De scouts zijn actief met verschillende thema’s zoals; vlotvaren, pionieren, hike’s, koken, bosspellen als levend stratego, kampen en vele andere activiteiten. Er wordt gewerkt in ploegen. Dit is een groepje van ongeveer zes scouts die veel met elkaar samenwerken. De ploeg wordt geleid door de ploegleider (PL) en de assistent ploegleider (APL).

Leiding

Scouting de Jutters is áltijd op zoek naar jonge, enthousiaste vrijwilligers om onze leidingteams te versterken. Heb je interesse? Kom dan een keer langs en ervaar zelf of het iets voor jou is (neem wel van tevoren even contact op met de groepsbegeleiding of speltakleiding).

De leiding van de scouts bestaat uit enthousiaste vrijwilligers van 18 jaar of ouder. De speltakleiding wordt soms bijgestaan door Leiding In Opleiding (LIO). Dit zijn veelal jeugdleden van de speltak Explorers, welke onder begeleiding van meerderjarigen alvast kennis maken met leidinggeven.

De leiding is erkent door Scouting Nederland, door het volgen van de start- en programmatraining, kamptraining en een EHBO-cursus.

Kampen en Activiteiten

Bij de scouts zijn er een aantal jaarlijks terugkerende kampen. Zo is er het winterkamp, oefenkamp, het Noordelijk Pinksterkamp (NPK) en natuurlijk zomerkamp. Het NPK is een kamp met ruim 3.500 scouts uit de drie noordelijke provincies en een van de hoogtepunten van het jaar. Tijdens het zomerkamp gaan de scouts als groep een week kamperen, ieder jaar naar een andere locatie. Meestal in Nederland maar soms ook de grens over.

Daarnaast zijn er gedurende het jaar nog vele weekendkampen die niet door Scouting de Jutters worden georganiseerd en waar de scouts zich zelf voor op kunnen geven. Dit zijn veelal zogenaamde hikewedstrijden, waarbij je een route loopt in koppels of drietallen en strijd om de eerste plaats. De jaarlijkse hikes waar aan meegedaan worden zijn de NHW, het Poolkamp en de HIT.

Voor de oudste scouts organiseert Scouting Regio Groningen ook nog het jaarlijkse kaderkamp. Dit kamp is voor de PL’s en APL’s van alle scoutinggroepen uit de regio.