DE STAM DIENT DE GROEP

De stam is de speltak met de oudste leden binnen de Jutters. Een groot deel van de leden zijn doorstromers van de explorers, veel zijn leiding of zitten in het bestuur. Maar! Een scoutingverleden is zeker niet noodzakelijk om lid te worden van de Stam. Wel moet je minimaal 21 jaar zijn en gemotiveerd om iets te ondernemen.

VERDER LEZEN

Opzet

De gehele stam heeft invloed op wat er gaat gebeuren, maar om alles in het gareel te houden wordt er elk jaar een nieuw bestuur gekozen wat bestaat uit een voorzitter, secretaris, penningmeester, actiecoördinator en 23+ vertegenwoordiger.

Het organiseren van de groepsactiviteiten wordt voornamelijk door de stam gedaan. Daarnaast gaat de stam voornamelijk hun inzet buiten de groep zoeken. Iets in NPK of hikeleiding op NHW of Poolkamp. Verder is eigen inbreng welkom.

Het officiele uniform van de stam is rood, maar tijdens de opkomsten wordt gewoon eigen kleding gedragen met de Jutterdas.

De stam bestaat nu uit ongeveer 60 leden en wordt steeds groter omdat het een soort eindstation is van de groep. De opkomsten worden georganiseerd door wisselende tweetallen, zo varrieert elke keer het progamma.

Programma van de Stam

Om voor iedereen een uitlaatklep te hebben is er eens in de twee weken opkomst op de zaterdagavond. De opkomst begint om 20.30 uur. De eindtijd is afhankelijk van het programma, maar varieert doorgaans tussen 22.30 en 24.00 uur. Regelmatig vinden de activiteiten buiten het clubgebouw plaats. Na het programma wordt de gezelligheid doorgaans nog voortgezegt tot in de vroege uurtjes.

Een kleine greep uit de activiteiten die we bij de stam al hebben ondernomen: wadlopen, zweefvliegen, kano en vlotvaren, hikes, maar ook non-actieve opkomsten als spelletjes of gewoon een beetje samen hangen en plezier maken.

Begeleiding

Scouting de Jutters is áltijd op zoek naar jonge, enthousiaste vrijwilligers om onze leidingteams te versterken. Heb je interesse? Kom dan een keer langs en ervaar zelf of het iets voor jou is (neem wel van tevoren even contact op met de groepsbegeleiding of speltakleiding).

Bij de stam is geen sprake meer van leiding, begeleiding of coaching zoals dat bij de voorlopende speltakken wel het geval is. Iedereen bij de stam is meerderjarig en volwassen en samen met elkaar worden alle zaken geregeld. Wel kent de stam een stambestuur om de lopende zaken te coördineren.

Kampen en Activiteiten

De stam kent twee jaarlijkse kampen. De Jutterstam neemt jaarlijks deel aan het Noordelijk Pinksterkamp in de Marnewaard, waarbij zij een centrale rol vervullen bij de inrichting van het middenterrein. Daarnaast is er een jaarlijks zomerkamp, waarvan de invulling wisselend is. Er kan een actieve bergtocht gelopen worden met rugzak, maar ontspannen aan zee is ook een optie.

Elk jaar geeft de stam van Scouting De Jutters een feest voor alle stammen en leiding uit het noorden. Dit Jutterfeest, is onderhand een fenomeen in de regio en vindt al plaats sinds eind jaren 90.